REPORTATGE l El primer 8M després de les mobilitzacions per les agressions sexuals múltiples a menors

    0
    65

    La Comissió 8M ha convocat una manifestació “transfeminista i antiracista” aquest divendres a les 18h amb sortida a la plaça Països Catalans

     

    La ciutat es prepara per a un nou 8 de març. Aquest, però, no és una jornada qualsevol per a Badalona. Serà el primer Dia Internacional de les Dones després de les agressions sexuals múltiples a menors denunciades l’any passat a Badalona. Des de la Comissió 8M han convocat una manifestació aquest divendres 8 a les 18h, amb inici a la Plaça dels Països Catalans i acte final a la Plaça de la Dona. La convocatòria sota el lema “Ni un pas enrere. Lluita diversa i col·lectiva contra el patriarcat” esdevé com una manifestació antiracista i transfeminista.

     

    La Comissió 8M de Badalona

    La manifestació d’aquest divendres neix de la coordinació de les assemblees de la Comissió 8M de Badalona formada per diversos col·lectius feministes, sindicats, organitzacions socials o polítiques de la ciutat. “Hi ha des de diversos col·lectius explícitament feministes fins a organitzacions més socials, polítiques o sindicals, o persones que participen a nivell personal” explica Adriana Torroella, membre de la Comissió 8M. Han confirmat la seva assistència diverses entitats badalonines, com el K-Lila, Comissió de Gènere de la Federació d’AMPAs, grups d’igualtat de partits polítics o Comissions Obreres, la Federació de Dones o el Grup de Dones de Llefià, entre d’altres.

    “Més enllà de les reivindicacions d’altres anys, volem posar el focus a que no es repeteixin els fets que van tenir lloc a Badalona”

    Estaran molt presents les agressions sexuals múltiples que van patir menors l’any passat: “Més enllà de les reivindicacions d’altres anys, volem posar el focus en què no es repeteixin els fets que van tenir lloc a Badalona”. La manifestació d’aquest any s’ha procurat que sigui un espai antiracista i transfeminista. Altres de les reivindicacions seran les discriminacions que pateixen les dones en l’oci nocturn, la bretxa salarial que pateix el col·lectiu femení o casos concrets com el que es va viure l’any passat als desnonaments de Calderón de la Barca. Vuit famílies amb contracte de lloguer, de les quals la majoria eren dones migrades, van ser desnonades d’un edifici en ruïnes al barri de la Salut.

    El recorregut serà més curt que anys anteriors, començarà a la Plaça dels Països Catalans i anirà fins a la Plaça de la Dona, on tindrà lloc l’acte final amb la lectura d’un manifest. El motiu és que qualsevol persona pugui seguir la manifestació.

     

    Què fer com a home a la manifestació?

    Des de la Comissió 8M han assenyalat unes directrius a seguir pels homes que vulguin participar en la manifestació d’aquest divendres 8 de març:

    – Fer-se càrrec de les persones de pendents
    – Participar només des de l’espai mixt
    – Assegurar un espai segur i lliure de violència
    – No apropiar-se dels feminismes buscant ser el protagonista
    – No penalitzar l’aturada laboral i estudiantil

     

    Els orígens del 8M

    El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. Una data reivindicativa i alhora festiva. Els seus antecedents els trobem en els inicis de la revolució industrial on àmplies capes de població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. mitjans del segle XIX, apareixen moviments de dones que reivindiquen millores en les condicions laborals. En l’origen d’aquesta commemoració també cal destacar: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 i l’incendi de la fàbrica Cotton. El dret a vot per les dones també és un dels pilars de la lluita.

    El 1848, als Estats Units, va produir-se la primera declaració reivindicant el dret de vot de les dones. Anys després, les sufragistes angleses van protagonitzar un gran nombre de mobilitzacions per demanar el vot de les dones. El seu exemple traspassà fronteres. Una altra fita important la trobem el 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin llençava la proposta d’establir el Dia Internacional de la
    Dona, amb l’objectiu principal de promoure el sufragi universal femení. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el motiu principal de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. Finalment, el 1977 Nacions Unides el va declarà dia oficial. D’aquesta manera es va convertir en una jornada internacional per abordar les desigualtats de gènere, promoure els drets de les dones i celebrar-ne els èxits o contribucions a la societat.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí