Tu no ets de Badalona si no… ets a les xarxes socials de la ciutat

    0
    27
    IMG_0144.JPG

    08/01/2016 – Els espais 2.0 guanyen cada cop més pes en l’actualitat, informació i el dia a dia de la localitat.

    Sona el despertador, obres els ulls i el pares; mires la pantalla: notificacions de Facebook, de Twitter, Instagram… Accedeixes a les xarxes socials. És el primer moviment del dia, o un dels primers, per a moltes persones, cada cop més. Com un boom inexorable, l’activitat 2.0 va esclatar fa uns anys amb Facebook i es va anar estenent a altres aplicacions i xarxes en les que també es viu el dia a dia de forma virtual.

     

    Tot i el naixement d’innovadores plataformes, la de Mark Zuckerberg continua sent una de les més interactives, amb més seguidors i d’un perfil d’edat més ampli, i és en aquest context en el que es desenvolupa la comunitat d’internautes amb més projecció i membres de Badalona actualment. ‘Tú no eres de Badalona si no…” formes part d’aquest grup obert i públic que ja compta amb més de 22.000 persones, un 10% del total del padró municipal, i que creix dia a dia. Tothom s’hi pot unir, tothom hi pot participar –amb uns límits de contingut- i aquestes, creuen els administradors del grup, són les claus del seu èxit.

     

    Rubén i Juanma són els dos principals administradors d’aquest espai de Facebook en el que tothom pot opinar i penjar el que vulgui, sempre amb control. “No es tracta de pujar una foto del teu dinar o comentar la teva vida privada. Vetllem perquè no acabi sent avorrit, perquè si veus 30 post de persones dient ‘Bon dia’, acabaràs per deixar de llegir”, expliquen. Per això, intenten donar rellevància a les notícies, ofertes de treball, esdeveniments de la ciutat i altres activitats o fets que puguin interessar tothom i obrin un debat que, d’altra banda, també ha de ser respectuós i productiu.

     

    ‘Tú no eres de Badalona si no…’ s’ha convertit en l’informatiu en directe de Badalona dins de Facebook. Una xarxa com aquesta, formada per milers de persones de tots els barris, fa quasi impossible que un incident mínimament rellevant a la via pública, per exemple, passi desapercebut. Això és un recurs molt útil per als mitjans de comunicació locals i crea una retroalimentació: ens podem assabentar del que passa, informar rigorosament i la pàgina ofereix la nostra notícia com a font per als membres de la comunitat.

     

    'Badalona', una de les pàgines 2.0 més veteranes

    L’altra gran espai badaloní a Facebook és la pàgina d’informació Badalona, amb la distintiva foto de perfil d’un home de cromanyó pensatiu. Creada el 2009, és, probablement, un dels espais 2.0 amb vocació local més veterans. Acumula més de 20.000 seguidors i arriba diàriament a una mitjana de entre 15.000 i 20.000 persones de Badalona, però a moltes més d’arreu de l’Estat i fins i tot de l’estranger. Manel, un dels seus tres administradors, explica que el procés de creixement ha estat molt lent i que, amb el pas del temps, han intentat “professionalitzar” els continguts que ofereixen. “Mirem de compartir notícies, imatges, consells i estem estudiants com funciona la promoció del petit comerç local. És una de les nostres idees a desenvolupar, tot i que mai saps què t’espera al canviant món de les xarxes”.

     

    D'un grup de família i amics a més de 20.000 persones       

    Ruben Carmona va obrir un grup de Facebook amb algun familiar i amic, fa menys de dos anys, per penjar coses d’interès de la ciutat i s’hi va començar a afegir gent desconeguda. Ell va veure que la fórmula ‘Tu no eres de X, si no…” tenia èxit a altres localitats i la va extrapolar a Badalona per comentar trets locals característics, com ara la “Tusa”, o llocs referents com el Frankfurt de la plaça de la Vila o els antics Picarol. La idea va agradar a molta gent i el grup va fer pinya i va començar a fer trobades i sortides: sopars, la pista de gel, a la platja…

     

    En poc temps, milers de persones seguien la comunitat a Facebook i Ruben va haver de ‘fitxar’ una altra persona que ajudés a administrar el dia a dia. “No t’esperaves muntar tot aquest enrenou,eh?”, bromeja Juanma. És la persona a la que l’impulsor de la idea va escollir per cogestionar l’espai 2.0. Ara tots dos, recolzats per dues persones més que també ajuden en l’administració, estan dedicats en cos i ànima a consolidar la imatge del grup

     

    ‘Tú no eres de Badalona si no…” ha esdevingut una marca pròpia, amb un logo que ells han dissenyat, i tot està patentat legalment. “Quan el grup arribava als 6.000 seguidors li vaig dir a en Ruben que havíem de projectar un logo i crear la marca. Fins ara hi havia només la figura de Badamoni i pensàvem que la ciutat necessitava més varietat”, apunta Juanma. Tots dos dediquen el seu temps lliure, fora de les seves vides familiars i professionals, al grup de Facebook, i admeten que no és fàcil. “Estem tot el dia enganxats al mòbil i això provoca alguna mala cara de la nostra parella”.

     

    A més, cada cop tenen més presència i participen de més actes a nivell de ciutat, com ara festes solidàries o recollida de joguines i fires artesanals o medievals de associacions de comerciants. “Intentem ser a tot arreu. D’altra banda, també ens criden perquè acudim a algun esdeveniment. Si fem difusió a Facebook, portem gent”. La idea de futur és guanyar presència als actes de carrer i seguir creixent. De moment, es veuen amb cor de seguir gestionant el guirigall d’un grup amb 22.000 persones: “No necessitem ningú més per administrar el grup. Tots dos ens entenem molt bé i ja som com família!”.

     

    #Badalona, el hashtag de la informació local en directe a Twitter

    Les darreres modificacions de disseny i funcionament de Twitter no han despertat bones crítiques, però és indubtable que l’eina de microblogging continua sent imprescindible per a tot aquell que vol estar al dia de les notícies importants i els esdeveniments rellevants. A la ciutat, l’actualitat es pot seguir perfectament a través del hashtag #Badalona. Si bé és cert que Twitter ha perdut pistonada i frescor pel que fa a incidents a peu de carrer, com ara successos o accidents -des de la perspectiva del ciutadà-, la plataforma 2.0 continua sent cabdal en alguns àmbits com la política o l’esport. La majoria dels representants polítics en fan un ús constant, interactuen amb el ciutadà i les institucions utilitzen Twitter com un dels seus principals canals de comunicació digital. Els missatges curts, clars i concisos, com un titular, una declaració o el resultat d’un enfrontament esportiu, tenen a la xarxa de les piulades el seu millor aliat.