‘Va de Besòs’, una reivindicació a l’entorn del nostre riu

    0
    118

    Les ciutats de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Montcada i Reixac organitzen el 15 d’octubre una sèrie d’activitats al voltant del riu. Badalona no hi participarà, encara que forma part del Consorci del Besòs

    Els rius en moltes societats són un símbol de vida, d’unió i comunitat, el riu Besòs s’havia convertit en ben bé el contrari. Fins fa prop de 20 anys, no era més que una claveguera al cel obert on es dipositava tota la porqueria de les fàbriques del seu voltant. La persones de les ciutats per on passa, en comptes de veure’l com un símbol de vida, el veien com una barrera de brutícia i decadència entre els municipis.

    Per sort, la transformació al llarg dels darrers anys de l’entorn del Besòs, i en concret del darrer tram, ha convertit aquella “claveguera” en un espai verd en el qual s’hi poden practicar tota mena d’activitats a l’aire lliure. Avui en dia, és habitual veure persones anant en bicicleta, corrent o gaudint de la gespa en un espai que, segons assegura el Consorci del Besòs, encara no està prou utilitzat pels veïns.

    Arran de la pandèmia, la quantitat de visitants ha augmentat exponencialment, gairebé multiplicant-se per dos en la darrera dècada, i actualment hi ha una afluència de dos milions de persones cada any. És per això que des de les ciutats veïnes al riu s’ha organitzat el ‘Va de Besòs’, una festa per continuar potenciant aquesta bona tendència.

    La gran festa del riu Besòs

    El dissabte 15 d’octubre, el tram final del riu Besòs acollirà el ‘Va de Besòs’, una festa ciutadana dissenyada amb l’objectiu de cohesionar els municipis veïns que comparteixen el riu i reivindiquen el patrimoni d’aquest espai. Hi participen i en són organitzadors els quatre ajuntaments de les ciutats veïnes: Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Les activitats han estat dissenyades amb la implicació d’entitats i equipaments dels quatre municipis.

    A més, també hi ha col·laborat el Consorci del Besòs com a nexe d’unió entre les institucions i com a part activa en l’organització del projecte. La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, Ruth Soto, ha assegurat que “servirà per protegir la desembocadura del riu Besòs i accions com aquestes són necessàries per preservar un espai tan important comú per a totes les ciutats.”

    Més de 100 activitats al voltant del riu

    En total hi haurà un centenar d’activitats que tindran lloc al tram final del Besòs, en punts adjacents al riu, que serviran per posar en valor el seu patrimoni. A banda de l’àmbit lúdic i esportiu, també es farà un repàs del seu valor històric i cultural. Entre les activitats més destacades hi ha una xerrada sobre les papallones que habiten en el riu Besòs, una activitat sobre l’anellament científic d’ocells o una ruta guiada per una desena de masies situades en aquest tram del riu.

    Les activitats estaran dividides en quatre zones: el Parc de les Aigües de Montcada i Reixac, Can Zam de Santa Coloma de Gramenet i Zona Nord de Barcelona, Llosa del Bon Pastor de Sant Andreu i el Bon Pastor i, finalment, el Parc del Litoral de Sant Adrià del Besòs i Sant Martí.

    Un espai en plena transformació

    El projecte ‘Va de Besòs’ va néixer abans de la pandèmia i, encara que l’hagin organitzat les quatre ciutats que toquen el riu, està destinat a qualsevol ciutadà de ciutats properes, com ara Badalona. La iniciativa va més enllà d’una jornada d’activitats i pretén ser una rentada de cara de l’espai, un canvi de la imatge col·lectiva que encara la societat té del riu. La festa és un missatge d’optimisme en un riu que sempre ha estat marcat per la polèmica, ja sigui per l’estat de la seva aigua o per projectes que s’impulsaran pròximament, com el del PDU de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí