Badalona Capaç denuncia les dificultats de les dones amb discapacitat intel·lectual

  0
  67

  Comunicat de Badalona Capaç pel 8M

  La igualtat efectiva entre dones i homes és una qüestió que ha anat prenent protagonisme en els últims anys. Però existeix encara un espai d’invisibilitat pel que fa a la realitat de les dones amb discapacitat, aquestes estan exposades a una doble discriminació, per raó de gènere i per raó de discapacitat, patint una vulneració dels drets que ha de tenir garantits qualsevol persona.

  És per això que cada 8 de març des de la Fundació Badalona Capaç reivindiquem el dret al treball de les dones amb discapacitat recollit en l’article 27 de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

  Les dades de l’INE mostren una davallada, tant en la taxa d’activitat, com en la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del 2020, de 2 i 2,8 punts respectivament. Una realitat que, en el cas de les dones, se suma a la bretxa de gènere que existeix en el mercat laboral i que, per tant, deixa un escenari molt preocupant per a les dones amb discapacitat intel·lectual, que encara tenen més dificultats per trobar feina i, en conseqüència, per desenvolupar el seu projecte de vida de forma plena i independent.

  A més, segons les dades de l’INE, l’any 2019 les dones amb discapacitat intel·lectual van cobrar de mitjana gairebé tres mil euros menys bruts anuals en comparació amb els homes del mateix col·lectiu. Davant d’aquesta realitat, Badalona Capaç reclamem més compromís i responsabilitat per part de les administracions públiques i el món empresarial per tal que es tingui en compte les necessitats i capacitats de totes les dones, i especialment de les dones amb discapacitat intel·lectual.

  Cal garantir el dret de totes les dones a tenir un lloc de feina i un salari digne, així com a una formació inclusiva amb suports al llarg de la vida per preparar-les per al món laboral. A més, pel que fa a la salut, les dones amb discapacitat tenen nombroses barreres per a accedir a la planificació familiar, a l’assistència a la reproducció, i impediments que limiten la seva llibertat sexual. Per últim, s’ha constatat que la confluència de factors com el gènere i la discapacitat converteix les dones amb discapacitat en un col·lectiu especialment vulnerable a patir algun tipus de maltractament; les xifres apunten que aproximadament un 40% de les dones amb discapacitat pateix o ha patit alguna forma de violència, alguna vegada a la seva vida, per exemple: sofreixen un 13% + de violència econòmica, un 10% + de violència física i un 9%+ de violència sexual.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí