Badalona cedeix a la UB la gestió de El Carme per 10 anys

    0
    32
    Edifici El Carme - façana.JPG

    10/07/2013 – El Ple aprova el plec de condicions per a la concessió de l'equipament badaloní; l'obertura i l'activitat tindran lloc el setembre.

    El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat el plec de clàusules administratives i tècniques i l’atorgament de la concessió directa a la Universitat de Barcelona (UB) de part del Centre Cultural El Carme, l’edifici municipal emblemàtic del carrer de Francesc Layret. Aquest tràmit permetrà obrir les portes del centre a partir del proper mes de setembre.

     

    La concessió té una durada de 10 anys durant els quals l’ús de l’edifici serà compartit, amb un 35% ocupat per l’Ajuntament i amb un 65% per la UB. La part que utilitzarà l’Ajuntament correspon a l’espai destinat a l’oficina de turisme, la sala d’exposicions que s’ubicarà al soterrani i alguns espais compartits com la recepció i la sala d’estudis de la planta baixa.

     

    La Universitat de Barcelona es farà càrrec del manteniment, neteja i subministres de l’edifici, compromís fonamental per fer possible la seva obertura, inassumible per l’Ajuntament a causa de l’elevat cost.

     

    Un altre punt clau de l’acord ha estat aconseguir unes condicions econòmiques que afavorissin l’accés a la formació per part dels veïns de la ciutat. En aquest sentit, el que queda fixat en els plecs de la concessió és oferir als ciutadans de Badalona els mateixos preus, en els cursos i activitats que la Universitat de Barcelona desenvolupi en el centre, que gaudeixen els membres de la seva comunitat universitària.

     

    També s’ha acordat dissenyar un pla de beques per als alumnes que proposin els centres de secundària de la ciutat, oferint-los una matrícula gratuïta en els cursos d’idiomes que impartirà el centre. Aquest pla de beques serà promogut per l’Ajuntament i seran atorgades per una comissió formada per l’Ajuntament i la UB.

     

    L’obertura i inici de les activitats està prevista per a la primera setmana de setembre. A partir d’aleshores, les persones interessades podran sol•licitar informació i inscriure’s als cursos, com es fa habitualment a qualsevol seu de la UB: telefònicament, on-line o de forma presencial a la recepció de l’edifici del Carme. La UB té previst l’inici de curs a Badalona el 30 de setembre, com a la resta dels seus centres.

     

    Els cursos que s’oferiran aquest primer curs 2013-2014 seran d’idiomes (anglès, alemany, francès, japonès i rus); cursos de reciclatge professional; de preparació a les PAAU i d’accés a la Universitat per a majors de 25/45 anys; cursos de reciclatge professional; de dibuix i pintura; de tècnica de gravat; de fotografia digital; de cura de la salut, així com tallers gastronòmics, conferències i altre tipus d’activitats. No obstant això, la UB té la intenció de consolidar l’oferta formativa d’idiomes i, de cara a propers cursos, també anar ampliant el seu ventall de cursos.

     

    Tindran accés a aquests estudis les persones majors de 16 anys, sense haver d’acreditar un nivell d’estudis mínim. També tindran accés a la sala d’estudi les persones que així ho desitgin i siguin majors de 16 anys, independentment de si són estudiants de la UB o no ho són.

    ICV-EUiA s’ha abstingut en la votació del plec de condicions per cedir l’edifici a la UB. Els ecosocialistes no veuen bé que aquesta decisió s’hagi pres sense consultar i consensuar amb entitats i formacions polítiques de la ciutat. Així mateix, esperen que aquesta situació sigui provisional i que en un anys els veïns i veïnes disposen d’aquest equipament tal i com estava previst inicialment: un centre cívic.

     

    CiU s’ha mostrat favorable i esclareixen que, encara que els estudis que s’hi cursaran no seran universitaris, sí es troben sota la marca UB i això és positiu per a la ciutat. Si hi ha equipaments que no es poden obrir, diuen, es bo buscar operadors que els puguin explotar, i si és per qüestions educatives de les quals es poden beneficiar badalonins, millor.

     

    El PSC considera que cedir El Carme a la UB suposa perdre un espai públic perquè l’objectiu de l’edifici era donar cabuda a associacions de la ciutat amb mancances infraestructurals i que ja hi havia un pla d’usos que el PP no ha volgut seguir. També ressalten que el govern municipal ha aprofitat la situació per apuntar-se l’arribada d’estudis universitaris quan, en realitat, l’Espai Betúlia acull aquests cursos des de fa anys i a Can Ruti es desenvolupen fins a quatre carreres universitàries en l’àmbit sanitari i científic. El vot socialista ha estat contrari.