Badalona inicia el desplegament d’aparcament de zona verda per a residents a la via pública

    0
    53
    IMG_1530.JPG

    10/02/2017 – L'ampliació de la zona blava i l'estrena de les àrees per a residents començaran a ser una realitat a partir del mes de maig.

    Badalona és una de les grans ciutats catalanes amb menys places d'aparcament regulat a la via pública: uns 600 espais de zona blava al centre de la ciutat i les zones limítrofes, una xifra que augmenta a 730 durant l'època d'estiu, quan el front litoral del barri del Manresà, on hi caben uns 130 vehicles, és de pagament. Aquestes són les xifres, almenys fins ara. I és que a partir de la propera primavera, el govern començarà a desplegar la regulació d'aparcament recollida al Pla de Mobilitat Urbana. I, per primer cop, s'establiran zones d'aparcaments per a residents.

     

    L'experiència s'engegarà de forma acotada als barris del centre. Aquesta setmana, el Departament de Mobilitat ha presentat la proposta a les 11 associacions de veïns que conformen el districte primer, així com a les entitats de comerciants. També als grups municipals de l'Ajuntament, fa uns dies. I el consens i la receptivitat a la idea sembla quallar, en línies generals. Ara, cadascuna de les entitats consultarà els veïns de la seva zona i retornaran al govern les possibles modificacions, suggeriments o demandes que se'n desprenguin. De fet, totes les AV tenen previst reunir-se en uns dies per fer una valoració conjunta.

     

    A falta de concretar els detalls, que des del govern es començaran a donar a conèixer aquest divendres i que no han volgut avançar, queda més o menys clar el futur d'algunes zones. Casagemes, per exemple, quedarà regulat per zona verda pràcticament en la seva totalitat. També s'estrenaran les àrees per a residents a Progrés i el Centre, on tanmateix, hi haurà un augment de les zones blaves, presents ja a dia d'avui. Tot i que no estaven inicialment incloses, també han demanat formar part del desplegament de la zona verda els barris de Dalt la Vila i Coll i Pujol, un petició que des de Mobilitat s'està processant aquests dies.

     

    Al barri del Manresà, a la frontera amb Montgat, es continuarà apostant pels aparcaments reservats per a residents, una iniciativa que els darrers anys ja ha estat en vigència. No obstant, es faran algunes modificacions per a millorar la regulació. El centenar de zones blaves del seu front marítim, a tocar de les vies del tren, continuaran com fins ara.

     

    Aprovar la taxa de zona verda al Ple

     

    La previsió és que la major part d'aquest desplegament, si no tot, estigui enllestit durant aquest 2017. De fet, la idea és començar a establir noves places a la via pública a partir del proper mes de maig. Abans, s'ha de recollir el 'feed back' veïnal i dels comerciants i realitzar les modificacions oportunes a la proposta inicial.

     

    Més enllà d'això, la creació de la zona verda no serà pas senzilla. Estrenar una mesura així requereix la creació de la taxa municipal per a zona verda, que estarà prop dels 50 euros anuals per a residents, i aprovar-la per majoria al Ple municipal. Posteriorment, els veïns s'hauran de registrar, demostrar que viuen a la zona corresponent i s'hauran d'expedir les targetes.

     

    El polígon de Can Ribó, també zona blava durant l'estiu

     

    Canyadó també formarà part d'aquesta iniciativa i els seus veïns disposaran d'àrees per a residents. Ara bé, des de l'entitat veïnal s'ha plantejat que el desplegament arribi també al polígon industrial de Can Ribó durant l'estiu. Des de l'AV defensen que, durant els dies feiners, la zona del polígon sigui de lliure aparcament per als treballadors, però consideren que, els diumenges, podria convertir-se en zona blava. “Seria una forma de limitar l'estacionament indiscriminat durant les èpoques estivals i es fomentaria el transport públic”, explica Pedro Jesús. D'altra banda, demanen que s'urbanitzi el solar ubicat a tocar de l'Skate Àgora, i que una part sigui reservada al veïnat.