Can Ruti redueix fins a un 90% la tremolor de Parkinson en la majoria dels seus pacients

    0
    305

    L’Hospital Germans Trias va esdevenir el febrer del 2022 el primer centre públic català en tractar de forma no invasiva malalties com la tremolor essencial o la malaltia de Parkinson tremòric, patologies que dificulten o fins i tot impedeixen fer tasques tan bàsiques com escriure, afaitar-se, rentar-se, vestir-se o utilitzar els estris de menjar.

    Llavors, el centre va estrenar un equipament per tractar pacients de forma no invasiva, establint un programa terapèutic consistent en aplicar ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya.

    Els primers cinc pacients tractats aquell any amb aquesta tècnica ja dibuixaven uns resultats molts satisfactoris, fins i tot amb desaparicions de la tremolor en el mateix procediment. Ara, dos anys després, amb més de 200 intervencions realitzades, les escales de valoració clínica confirmen uns graus de millora “extremadament positius”, segons Ramiro Álvarez, cap de la secció de la Unitat de trastorns del moviment de l’àrea de Neurociències de l’Hospital Germans Trias.

    “Hi ha pacients que ens diuen que els ha canviat la vida, tornant a poder menjar i beure, a escriure, a fer anar el mòbil”

    En concret, en la majoria dels pacients la tremolor incapacitant que presentaven abans de sotmetre’s al procediment ha millorat significativament, d’entre el 70 i el 90%, fins i tot amb algun cas de desaparició total. “Hi ha pacients que ens diuen que els ha canviat la vida, tornant a poder menjar i beure, a escriure, a fer anar el mòbil o afaitar-se amb normalitat. Patir aquesta afectació és molt més dramàtic, en el dia a dia, del que sembla”, emfatitza Álvarez.

    El procediment es duu a terme per part de la Unitat de Cirurgia Funcional dels Trastorns del Moviment, reconeguda pel Servei Català de la Salut com a referència en el tractament d’aquests trastorns. Està formada per un equip de neuròlegs i neurocirurgians experts en aquestes patologies. El seu responsable, Jorge Muñoz, destaca entre els avantatges del programa que sigui “una tècnica no invasiva, que no requereix ingrés previ del pacient i que pot ser donat d’alta unes hores després del procediment”. L’equipament específic pel tractament està ubicat en una de las sales de ressonància magnètica de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge
    (IDI).

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí