El govern espera renovar tres contractes de serveis de via pública aquest 2018

  0
  IMG_2952.JPG

  19/01/2018 – El manteniment de senyalitzacions i la inspecció i neteja del clavegueram ja estan en licitació.

  A finals d'any, el govern va anunciar i va portar a ple la regularització del manteniment i lloguer dels semàfors de la ciutat, a través d'una fòrmula de compra de tots els aparells. Es tracta d'un dels passos que la Regidoria d'Espais Públics i Mobilitat ha decidit donar aquest mandat per regularitzar la situació dels grans contractes de via pública que es troben caducats des de fa anys.

   

  Fins el passat 2017, sis dels vuit contractes de serveis han estat en continuïtat de servei des de, almenys, 2012. La continuïtat de servei és la situació administrativa que es dóna quan un contracte supera el seu període de vigència i els anys de pròrroga permesos. En teoria, el vincle contractual ha acabat, però, per llei, l'adjudicatari té l'obligació de seguir desenvolupant la funció amb les mateixes condicions que marca el plec ja caducat, atès que es tracta d'un servei essencial per a una localitat.

  A més del dels semàfors, la regidoria espera poder actualitzar tres contractes més durant aquest 2018: els que regulen la inspecció i la neteja del clavegueram de la ciutat, el de manteniment dels elements de senyalització horitzontal i vertical, és a dir, la senyalització viària, i el de manteniment i reforma de paviments i clavegueram. A excepció d'aquest darrer, el tercer més important de la regidoria, els altres dos ja es troben en procés de licitació, de fet.

  L'empresa que s'encarregui del manteniment del clavegueram serà contractada per a un període de dos anys, amb possibilitat de dos més de pròrroga. La inversió que l'Ajuntament preveu és de prop de 440.000 euros anuals, el que suposaria una despesa total, en quatre hipotètics anys, d'1,8 milions d'euros. La despesa anual representa un increment de quasi 100.000 euros en el manteniment de la xarxa subtarrània, ja que fins ara es gastaven uns 350.000 cada any. El contracte es dividirà en tres lots: la neteja i la inspecció, el gruix del contracte; l'assistència en la gestio del pla director de clavegueram, i la planificació, coordinació i control avançat del drenatge urbà.

   

  D'altra banda, l'adjudicatari del manteniment de les senyalitzacions també serà contractat per a dos anys amb possibilitat de dos més. En aquest cas, la inversió seria d'uns 200.000 anuals, uns 60.000 euros més del que es gastava fins ara. El valor total del contracte, si es complís la pròrroga, seria de més de 600.000 euros. El de senyalitzacions és un contracte de lot únic.

  Tots dos processos de licitació van tancar a principis d'aquest mes els períodes per presentar ofertes. A dia d'avui, resta l'obertura de tots els sobres dels ofertants per escollir l'empresa guanyadora i iniciar l'adjudicació. Un procés que es pot dilatar mesos degut als complexos tràmits i terminis administratius, explica el regidor Francesc Duran. En qualsevol cas, esperen poder posar en marxa els nous serveis aquest 2018.

  El tercer contracte en qüestió va més endarrerit que aquests dos, però també està en marxa. El nou manteniment, conservació i reforma dels paviments i clavegueram ja té els plecs tècnics redactats i a dia d'avui s'està elaborant l'expedient administratiu per passar per Junta de Govern, que haurà de donar el vistiplau abans d'iniciar la licitació. Aquest lot de serveis també veurà augmentat el seu pressupost, que fins ara era d'1,7 milions d'euros, aproximadament.

   

  Cap avenç en la municipalització de la neteja d'edificis
   

  El contracte del qual no s'ha pogut avançar res, de moment, admet Duran, és el de neteja d'edificis i instal·lacions municipals i educatives, el de major envergadura després de la neteja de carrers i recollida de residus. Un servei que implica una inversió superior als 8 milions d'euros i del qual s'estava valorant la remunicipalització. Es van arribar a produir contactes amb el comitè d'empresa de la plantilla, pertanyent a FCC, però no s'ha produït cap avenç.