El lateral de la C-31, ‘a la cuneta’ dels pressupostos un any més

    0
    52
    lateral c-31.JPG

    12/12/2014 – Tot i el compromís del govern català, el projecte per completar el lateral de la C-31 cantó muntanya, entre President Companys i rambla Sant Joan, sembla que tornarà a quedar fora dels pressupostos de la Generalitat.

    Sembla que aquest tampoc serà l’any. La Generalitat va presentar la passada setmana la proposta de pressupostos per al 2015, un moment que administracions, entitats i ciutadans esperen amb la mirada posada en els seus interessos particulars. A Badalona, molts ulls miren des de fa anys al lateral de l’autopista C-31, cantó muntanya, una via inacabada entre l’avinguda President Companys i la rambla Sant Joan. Una obra d’uns uns costos i un potencial de millora que fan de la seva execució “un projecte de ciutat”. Tot semblava indicar que l’any entrant podia ser el de l’inici de l’esperada construcció, però, en principi, tampoc ho serà.

     

    El lateral de l’autopista porta més de vint anys als calaixos de les administracions. Les primeres obres i projectes, tot i que previstes des dels 70’, van fer-se a principis dels 90’. Es van anar completant els trams més viables i l’any 2008 es va redactar el primer text ferm relatiu a les obres dels menys de 2 km que resten per fer. La complexitat de l’obra sempre ha fet que el projecte, ja fos per dificultats tècniques o econòmiques, és quedés al tinter i s’anés posposant, desgraciadament per a la ciutat. I és que la construcció del lateral suposaria una increïble millora per a la mobilitat de tota la ciutat i per a la connexió i integració dels barris situats per sobre de la pròpia C-31, sobretot el de Sant Crist.

     

    Plantejar les obres en dues fases

     

    Al 2012, i degut a la precària situació econòmica de les administracions, es va plantejar l’opció de dur a terme les obres en dues fases per tal d’assimilar progressivament el cost. Aquesta possibilitat semblava ser la solució quan, el passat mes de maig, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, reafirmava el compromís de la Generalitat envers els laterals de la C-31 i anunciava que el govern català assumiria la primera part de les obres, és a dir, el doble tram entre l’avinguda President Companys i Coll i Pujol, abans de 2016. La més sencilla de les dues i la més econòmica, amb un cost inferior als 4 milions d’euros, però que significaria l’enlairament definitiu del projecte i, en aquest sentit, el pas més important.

     

    Restaria per completar la segona fase dels treballs, la més complexa: la que travessa Sant Crist fins a rambla Sant Joan. És aquest el punt més dens i carregós, atès que, prèviament a les obres, Ajuntament i Generalitat han de negociar l’expropiació de desenes d’habitatges particulars. Només l’obra suposaria una inversió d’uns 3 milions més.

     

    Una cinquantena de finques afectades a Sant Crist

     

    El barri de Sant Crist és el més crític amb la situació i el que més fortament ha reclamat la consecució del projecte, que contempla l’expropiació de 64 finques, en les que viuen unes 140 persones, 53 habitatges de les quals necessitarien reallotjament, segons el govern local. El valor estimat de les expropiacions seria de 10 milions aproximadament. Des del govern local, no obstant, es mostren optimistes i creuen que “és factible”. A nivell veïnal, però, l’AVV Sant Crist considera que el més lògic seria tornar a la idea inicial, amb la que s’expropiarien menys vivendes, unes 44, es faria un lateral i una obra més reduïda i modesta i s’afegiria pragmatisme i celeritat al projecte. Tanmateix, es mostren molt decebuts per tornar a quedar fora dels pressupostos i intentaran intervenir el proper dimarts al Ple per exposar la indignació del barri.

     

    Diferents mocions demanaran al Ple que la Generalitat reconsideri el projecte

     

    L’alcalde Garcia Albiol considera que tornar a deixar fora els laterals, quan, a més, diu, pràcticament “no hi ha nova inversió” a nivell de ciutat més enllà del campus de Can Ruti, és un “maltractament” cap a Badalona. El proper dimarts, el PP presentarà al Ple una moció per reclamar a la Generalitat que inclogui el projecte dins els pressupostos i “defineixi el calendari d’inici de les obres”. "Tot i el compromís, ens trobem que en els pressupostos del Govern de la Generalitat per a l'any vinent no contemplen cap actuació. Aquesta situació és insostenible", ha afegit.

     

    El PSC també lamenta que el projecte torni a quedar en l’oblit. D’altra banda, però, i en vista als prop de 20 anys d’endarreriment i a les “dificultats inherents”, els socialistes proposen, també a través d’una moció al proper Ple, replantejar l’obra i fer-la “viable” i amb “menys dificultats”. “La nostra proposta és revisar el projecte i reduir significativament les afectacions i les expropiacions per anar a un lateral de menys amplada, entre 18 i 20 metres”.

     

    CiU, per la seva banda, continua defensa la imporància de l’obra, però manté que la complexitat i el cost “obliguen a tenir els recursos per executar-la en la seva totalitat”, cosa que ara mateix no permet la situació financera del a Generalitat. Tanmateix, recorda que “els diferents governs municipals de Badalona no han facilitat els processos administratius i urbanístics” del projecte i que tampoc ho fa ara el PP. També critiquen l’actitud del PSC i ICV, “que han governat Catalunya i Badalona i no han fet el que ara reclamen”.

     

    “Un cop més quedem molt poc considerats pels pressupostos de la Generalitat”, afirma ICV-EUiA, que creu que els laterals són “una qüestió històrica i no es valora el que significaria” quant a connexió i mobilitat i, sobretot, pel barri de Sant Crist, que pateix l’autopista i les afectacions des de fa dècades. Els ecosocialistes expliquen que tornaran a fer esmenes als pressupostos i es reafirmen en la proposta, també comentada pel PSC, de reduir el projecte i fer-lo més viable.