Entre Albiol i els possibles pactes…quines són les opcions de govern?

  0
  48
  grafica bdn.jpg

  29/05/2015 – Un govern alternatiu d'esquerres passa pel pacte entre quatre forces; un govern en coalició entre Guanyem, PSC, ERC i ICV és l'opció m´s natural aritmèticament, però quines opcions es podrien arribar a donar?

  1. Guanyem+PSC+ERC+ICV / Alcaldia – Guanyem
  És l’opció més natural aritmèticament parlant: la suma de quatre forces de l’esquerra que volen evitar que el PP torni a fer-se amb l’Ajuntament i que valdria un govern de 14 regidors amb majoria absoluta, amb una visió molt plural fonamentada sobre quatre punts de vista diferents. Políticament, una de les més complicades: sectors de Guanyem i PSC se situen a pols oposats del sector de l’esquerra i no serà gens fàcil gestionar un ajuntament amb quatre forces polítiques.
   
  2. Guanyem+ERC+ICV amb suport PSC / Alcaldia – Guanyem
  Després de la primera, la d’un govern de 10 regidors amb el suport puntual del PSC per a la investidura de Dolors Sabater i l’aprovació de temes concrets és l’opció més contemplada des del principi. Les negociacions serien menys exigents; l’acord a només tres bandes i entre Guanyem, ERC i ICV seria més factible. En aquest escenari el PSC se sentiria còmode perquè donaria el suport per al canvi de govern i podria fer la seva reestructuració interna. Molts sectors de la ciutat han expressat els dubtes de que governi la ciutat un partit sense experiència en gestió municipal i que pren totes les seves decisions per sistema assembleari.
   
  3. Guanyem+ERC+ICV amb suport PSC / Alcaldia – ERC
  Continuant amb la línia de mantenir els socialistes fora del govern però donant suports puntuals, una altra possibilitat seria que Guanyem renunciés a l’alcaldia i deixés passar ERC i Oriol Lladó, de postura més moderada i més assumible per al PSC. En aquest cas, la qüestió seria si els socialistes estarien d’acord en deixar que el candidat d’una formació per sota seu a nivell de vot agafés la vara de l’alcaldia, tenint en compte que, dins el seu full de ruta, ERC inclou la independència de Catalunya.
   
  4. PSC+ERC+ICV amb suport Guanyem / Alcaldia – PSC
  Un escenari que no s’ha contemplat i la viabilitat del qual no coneixerem fins que Guanyem celebri la seva assemblea aquest dissabte i marqui el seu full de ruta. Seria l’opció menys trencadora, i que aglutinaria més suports fora del govern. CiU i C’s i diferents sectors socials i econòmics de la ciutat, de totes les opcions possibles, la veurien amb millors ulls. No obstant, el PSC no contempla l’opció de govern perquè la seva idea és la d’iniciar un procés d’anàlisi i de reflexió intern després de les eleccions.
   
  5. Garcia Albiol i el PP continuen al govern
  Tothom dóna per fet, fins i tot el propi Garcia Albiol, que el PP no serà el partit que gestioni el proper govern local. És la possibilitat menys ‘apostada’. Els partits d’esquerra han insistit i molt durant tota la campanya en fer tot el possible per evitar que Albiol tornés a governar. Però veient les dificultats en arribar a acords, un fracàs de les negociacions no seria descartable. Al capdavall, vam viure un semblant fa ara dos anys amb la moció de censura, quan no es va arribar a un acord.