Investigadors de Can Ruti donen un important pas cap a la vacuna contra la diabetis 1

  0
  74
  vacuna-leishmania-vidavet.jpg

  05/06/2015 – El Grup d’Immunologia de la Diabetis de l’Institut Germans Trias descobreix que unes nanopartícules artificials poden frenen la destrucció de les cèl·lules que produeixen la insulina.

  Fa dos anys, el Grup d’Immunologia de la Diabetis de l’Institut Germans Trias feia pública una nova teràpia que evitava, en ratolins que espontàniament pateixen la malaltia, l’aparició de diabetis tipus 1. Gràcies a aquella troballa i a la feina que se n’ha derivat, finançada pels governs català i espanyol i potenciada pel mecenatge de particulars, els investigadors han donat un nou pas per aconseguir, a mitjà termini, una vacuna per prevenir o arribar a curar la malaltia en humans. Es tracta de crear al laboratori unes nanopartícules anomenades liposomes que, en ser introduïdes al cos, aconsegueixin frenar la destrucció de les cèl·lules beta, encarregades de produir la insulina, i per tant, evitar la diabetis. Un sistema amb moltes possibilitats de traduir-se en una vacuna per als humans. La invenció està en vies de protecció industrial i se n’ha sol·licitat una patent internacional.

   

  Aquest descobriment suposa un gran avenç respecte a la darrera troballa, quan els investigadors van evitar que el cos destruís les cèl·lules beta modificant unes altres cèl·lules del sistema immunitari anomenades dendrítiques. El pas va ser important però requeria extreure de l’individu cèl·lules dendrítiques i fer-hi canvis, per després tornar-les a injectar. Un procés complicat i costós. Amb aquest nou estudi, de moment provat en ratolins, es pot aconseguir el mateix efecte d’una manera molt més senzilla.

   

  Gotetes d’aigua i greix que es poden fabricar a gran escala

   

  Els liposomes, ja usats com a tractament mèdic en diverses ocasions, no són cèl·lules, sinó petites gotetes d’aigua amb una capa externa de greix, semblant a la que recobreix les cèl·lules. Es poden generar mitjançant un procés altament especialitzat, però senzill i segur, i que dóna facilitats de producció a gran escala.

   

  La clau: cèl·lules beta en procés de mort natural

   

  Per a l’estudi de Germans Trias, els investigadors han treballat amb el grup ICREA de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), el Centre d’Excel·lència Severo Ochoa ubicat al Campus de la UAB, que aplica solucions nanotecnològiques a reptes relacionats amb la biologia, l’energia o la tecnologia. Els liposomes mesuren entre mitja i una micra de diàmetre i imiten les cèl·lules que produeixen insulina en el moment en què moren de manera natural. Aquesta, com ja es va constatar en l’estudi previ, és la manera de fer que el cos no destrueixi les cèl·lules beta, sinó que les torni a tolerar. El grup investigador és dels primers del món que usa liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre una malaltia autoimmunitària, i el primer que ho fa per combatre la diabetis. En l’avenç també hi han col·laborat investigadors de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de Lleida.

   

  Els propers passos seran fer la prova in vitro amb cèl·lules humanes, fer assajos clínics en persones candidates a vacunació preventiva i curar la malaltia combinant la vacuna amb teràpies regeneratives. És previst que els assajos es facin amb pacients de l’Hospital Germans Trias mateix. En paral·lel, també es preveu optimitzar el producte amb estudis de dosi i pauta, i obrir la possibilitat de personalitzar-lo. Per a tot això caldrà continuar obtenint finançament mitjançant convocatòries competitives d’agències públiques. A més, actualment el grup està cercant la col·laboració activa i la inversió de la indústria farmacèutica. El mecenatge continuarà sent important i s’estudia fer una campanya a Badalona.