La Comissió de Festes de Badalona: 10 anys vetllant per la cultura popular

    0
    265

    L’any 2022 la Comissió de Festes de Badalona va complir deu anys d’ençà que es va fundar, i el passat 18 de març es va dur a terme un acte amb motiu d’aquesta celebració. Mes i mig després, quan falten poques hores perquè arrenquin les Festes de Maig, repassem la història i el paper que ha tingut aquesta entitat dins la gestió de les festes populars a Badalona.

    Autor: Màrius Lamor

    Ha arribat un nou maig i Badalona està preparada per acollir un dels esdeveniments que més la caracteritza com ciutat: les Festes de Maig. D’aquesta manera al llarg de tot el mes es duran a terme les activitats de caràcter lúdic i cultural que donen vida a aquestes dates assenyalades.

    Tot i que els orígens més remots de les festes daten del segle XVII, aquí no venim a parlar de la seva història i evolució a través dels segles, sinó de la Comissió de Festes de Badalona, que és un dels pilars fonamentals de les festes populars i des del 2012 pren un paper important de cara a l’organització d’aquestes. Hem parlat amb la Txell Cots i en Víctor Sala, membres de la Comissió, per aprofundir en els orígens, la creació, les funcions i els objectius d’aquesta.

    Orígens i naixement de la Comissió

    Quan ens referim a festes populars, no només tenim les Festes de Maig, sinó també la Festa Major, la qual se celebra a l’agost i va suposar en el seu moment el motiu que va impulsar el naixement de la Comissió de Festes.

    Tot va començar quan el 17 de juliol de 2012 l’ajuntament, governat llavors pel Partit Popular, va anunciar la suspensió de la majoria d’actes de la Festa Major per culpa de la difícil situació econòmica que es vivia en aquell moment. El comunicat declarava que era excessiu gastar 50000 euros per dos dies de festes i va decidir mantenir només els focs artificials del 14 d’agost i les sardanes del dia 15, de manera que la despesa seria solament de 8000 euros.

    Davant aquesta situació, a finals de juliol diverses associacions i entitats badalonines ja havien unit forces per tal d’organitzar una festa major alternativa i autogestionada que inclogués més actes i, a la vegada, tingués un tarannà més popular. El lema de la iniciativa va ser: “Les festes són del poble”.

    Programa de la Festa Major presentat el 31 de juliol de 2012. Foto: Twitter oficial Comissió Festes BDN (@comissiofestes)

    Segons ens explica la Txell Cots, aquestes primeres entitats que van participar van ser la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana, el Consell de la Joventut, la Coordinadora Popular de Festes de Maig i la Colla de Geganters de Badalona. Juntes, van impulsar la celebració d’una Festa Major que va constar de set actes i va destacar per la bona gestió econòmica tenint en compte la situació en què es trobava. Segons les dades publicades per aquest mateix diari l’any 2012, la despesa total va ser de quasi 2900 euros i, el balanç positiu de 100 euros que va deixar la celebració va ser possible gràcies a l’àmplia feina voluntària d’entitats i ciutadania.

    Aquell mateix octubre, després de l’èxit en la Festa Major, una cinquantena d’entitats es van reunir a Can Peixau amb motiu de la primera trobada general de la Comissió de Festes de Badalona, amb l’objectiu de definir les entitats participants de la Comissió, així com plantejar l’organització i els objectius d’aquesta.

    Plenària constituent de la Comissió (27-10-2012). Foto: Twitter oficial Comissió Festes BDN (@comissiofestes)

    La relació entre l’ajuntament i la Comissió durant els anys següents no va ser del tot estable i, fins i tot, en alguna ocasió va mostrar el malestar davant el tracte de menyspreu rebut per part de l’ajuntament. Un temps després, amb el canvi de govern, l’ajuntament va començar a mostrar una postura més favorable respecte la Comissió i es va pactar la seva col·laboració amb la regidoria de cultura per tal d’organitzar el calendari festiu. D’aquesta manera es volia canalitzar que tota aquella persona amb ganes de col·laborar en l’organització de les festes tingués l’oportunitat de posar de la seva part.

    Des de llavors durant les festes hi ha actes propis de la Comissió, on també participa l’ajuntament, i altres dels quals s’encarrega l’ajuntament i on la Comissió participa en menys mesura proposant i debatent. Es busca treballar de manera coordinada i informant-se respectivament sobre allò que es pretén dur a terme.

     

    El desè aniversari de la Comissió

    El 2022 la Comissió de Festes va fer deu anys, i l’acte de celebració es va dur a terme el passat 18 de març, emmarcat dins el calendari d’activitats del curs 22/23. En ell es va fer un repàs de la història de la Comissió, així com una reflexió sobre el seu funcionament. A partir d’aquí va sortir un tema que s’està tractant en aquests moments i consisteix en l’elaboració d’uns nous estatuts per repensar i definir el funcionament, així com formalitzar aquesta agrupació d’entitats.

    En aquests moments són moltes les entitats i associacions que formen la Comissió de Festes. Entre elles trobem grups del món del lleure com caus i esplais, associacions culturals com Alcalde Xifré i Òmnium, associacions de veïns, associacions esportives com el Club de Bitlles Catalanes Termites Llefià, i organitzacions polítiques (joventuts de partits principalment).

    També participen persones de manera individual, cosa que obre les portes a aquells qui vulguin participar sense formar part de cap entitat. Tot i el fort component juvenil de la comissió, es fan actes enfocats per a tothom. Per exemple, els concerts nocturns tenen un tarannà més juvenil, però, en canvi, el dinar popular està enfocat a un públic objectiu més familiar. S’està treballant per incloure més als infants en actes, amb iniciatives com potenciar la promoció del concert infantil durant el dinar popular del dia 11 a càrrec del grup “Reggae per xics”.

     

    Quins actes organitza la Comissió de cara a les Festes de Maig?

    Aquest any la Comissió de Festes s’ha encarregat d’organitzar un total de sis actes que començaran avui, 5 de maig, amb la Nit del Mono, un dels més antics de la Comissió i que es coneix popularment com a correbars. Aquest any ve carregat de sorpreses i novetats entre les quals destaca la creació d’un nou logo i una historieta, dissenyats per l’artista badalonina Abril Andreu, que serà el fil conductor d’aquesta cercavila nocturna. A més a més, en honor al licor característic de la ciutat, l’Anís del Mono, a partir d’aquesta nit es servirà una nova beguda: el Micaquet. Aquesta està composta d’Anís del Mono, moscatell, suc de préssec i gasosa. Podreu trobar-la a les barres populars durant tot el mes i tindrà un preu de 3,50 euros.

    L’11 de maig, dia de Sant Anastasi, la Comissió organitza un dinar popular a la Plana i un concert infantil. Aquell mateix vespre, un cop finalitzada la Passada de Sant Anastasi, s’estrenarà un nou acte a càrrec de la Comissió: El Ball de Gralles. Aquest pretén ser un acte destinat principalment a les persones de les entitats tradicionals i de cultura que participen més activament i estan constantment actuant durant les festes (diables, castellers, bastoners, etc.), per tal ells puguin també gaudir a través d’un concert de gralles obert per a tothom.

    La resta d’actes organitzats per la Comissió són el Racó Íntim (9 de maig, a la Plaça Constitució), els concerts de Cal Txiringu (13 de maig, a la Platja dels Pescadors) i el Dia del Micaco (14 de maig, a l’Espai Àgora).

    Torneig de bitlles catalanes el Dia del Micaco (26-5-2013). Foto: Twitter oficial Comissió Festes BDN (@comissiofestes)

    La importància de la Comissió

    Com bé hem vist anteriorment, la Comissió es va formar en el seu dia en oposició a una decisió del govern de la ciutat. Això fa que avui en dia aquesta mantingui la seva postura crítica, no vinculant amb l’ajuntament. El lema continua sent el mateix: “Les festes són del poble”, i per tant la funció principal és apropar l’organització de les festes a aquelles persones que ho vulguin.

    La Comissió de Festes és un espai on qualsevol ciutadà pot participar lliurement i, gràcies al seu esperit crític, ofereix les eines per donar la teva pròpia opinió o fer propostes respecte a l’àrea de cultura de l’ajuntament. En Víctor Sala ho resumeix d’aquesta manera: “Nosaltres apostem perquè es respecti i es promocioni la cultura popular, que arribi a tota Badalona i que la gent es faci seves i participi de les festes, no només anant a un concert, sinó col·laborant en decidir que es fa i que no es fa. En aquest sentit, cal destacar que des de la Comissió es treballa per fer que les festes arribin a la població en la seva totalitat, i no només aquells actes més rellevants com la Cremada del Dimoni o els correfocs”.

    Els badalonins Pd Tralla el maig passat, durant la seva actuació per la Nit del Mono (6-5-2022) Foto: Instagram Oficial Pd Tralla (@pdtralla)

    Per acabar, en Víctor Sala ens brinda aquesta reflexió sobre la importància de mantenir i valorar l’entitat badalonina: “La Comissió és necessària per tal que l’organització de les festes no només sigui de l’ajuntament, i cal preservar-la i donar-la a conèixer entre la ciutadania per assegurar que les festes són de tothom. Serveixen per evitar que els grups polítics actuïn o organitzin les festes unilateralment i per conveniència pròpia, una cosa molt important a tenir en compte en un any electoral com és aquest. Després de tot, el punt crític de les festes es preserva, en part, gràcies a la Comissió”.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí