Les Festes del barri de Llefià, sense la ‘suelta de vaquillas’?

  0
  correbous.jpg

  17/05/2013 – La ‘suelta de vaquillas’ és un dels actes centrals i més tradicionals de les festes del barri Sant Joan de Llefià; tot i el seu arrelament en el veïnat, també compta amb detractors que voldrien canviar-la.

  Des dels anys 80, el barri de Sant Joan de Llefià organitza la tradicional ‘suelta de vaquilles’ al Parc del Gran Sol com un dels actes centrals de les festes del veïnat. A mitjans del mes de juny (enguany el 15 i 16), l’associació de veïns improvisa una petita plaça de toros en un amfiteatre, on set o vuit bous petits van sortint en torns de 10 minuts. Només els majors de 18 anys tenen permís per accedir a l’arena i està prohibit el contacte amb la cua o la cornamenta dels animals. A dia d’avui, el cost de l’esdeveniment puja fins els 6.000 euros, finançats gràcies a l’aportació dels organitzadors de la fira d’atraccions, a les rifes que es duen a terme durant les festes i a la publicitat d’una revista que l’AVV edita amb motiu de la celebració. El president de l’entitat veïnal, Andrés Padilla, explica la ‘suelta de vaquilles’ no s’organitza així com així, sinó que necessita setmanes de preparació i de tràmits de papers que la Generalitat ha d’aprovar: “Tot es desenvolupa sota estrictes mesures de seguretat, amb dues ambulàncies presents i un veterinari pels animals”.

   

  Cada any, quan s’apropra el juny, les veus detractores de les celebracions de correbous s’aixequen per demanar la finalització d’aquesta festa del barri de Llefià. Sota el paraigües de la plataforma Badalona Sense Bous, originada el passat any, una trentena d’entitats treballen per intentar convèncer ciutadania i polítics de substituir la ‘suelta de vaquilles’ per un altre tipus de festa. Ja fa més d’un any que la coordinadora va iniciar una campanya de recollida de firmes contra els correbous a la ciutat que avui acumula prop d’11.000 signatures. Des de la plataforma esperaven que, tant l’any passat com aquest, el permís per celebrar la festa es votés al Ple de forma secreta. En tots dos casos, però, el govern local ha donat el vistiplau per decret. Badalona Sense Bous acudirà a la propera sessió plenària per demanar que la ‘suelta de vaquilles’ de l’any vinent sí sigui votada a l’Ajuntament, o bé que es plantegi una festa diferent, sempre amb el consens de l’associació de veïns, amb qui asseguren tenir bona relació i molt diàleg. Aquest tema, el d’anul·lar els correbous i muntar un altre celebració, ja el va portar al darrer Ple ICV-EUiA, que afirmen que l’AVV estaria disposada. El govern local replica que els veïns no l’hi han expressat això i que si volen continuar amb els correbous, no hi ha cap problema.

   

  L’entitat veïnal, per la seva part, explica que estaria disposada a asseure’s amb tots els grups polítics de la ciutat el proper setembre i parlar d’una alternativa. No volen cedir la seva tradicional celebració a canvi de res: “Les ‘vaquilles’ són l’element que atrau més gent, agrada molt en el barri i fan venir més ‘firants’”. Des de l’AVV esclareixen que, si la substitueixen, ha de ser per una gran festa finançada per l’Ajuntament en el marc de les Festes de Maig.

   

   

  Diferents postures polítiques

   

   

  Govern municipal (PP): “No hi ha cap problema”

   

  L’alcalde Xavier Garcia Albiol explica que des del govern local no hi ha cap problema amb aquesta celebració. “És una festa molt arrelada en el barri de Llefià. Quan vaig assistir per primera vegada vaig veure que l’animal no pateix cap tipus de maltractament i que ni tan sols se’l pot tocar”. Sent així, diu, mentre l’associació de veïns vulgui continuar fent-la, l’Ajuntament no posarà problemes. Albiol assegura que l’AVV no li ha transmés la voluntat de voler canviar-la.

   

   

  PSC: “Si es canvia, s’hauria de parlar i consensuar 100%”

   

  Pel PSC, la ‘suelta de vaquilles’ és una llarga tradició de Llefià. Tot i que no són “fervorosos partidaris” dels bous, creuen que no passa res per continuar celebrant aquesta festa un, dos o tres anys. No obstant, sí creuen que a la llarga s’hauria de substituir per un altra classe de festa, i quan arribi aquest moment, s’haurà de consensuar plenament amb el veïnat.

   

   

  CiU: “Aquesta festa no és el mateix que una cursa de braus, prohibides a Catalunya”

   

  Convergència i Unió explica que es tracta d’una qüestió en la qual sempre ha deixat i deixarà llibertat de vot a cadascun dels seus membres. Consideren, però, que la ‘suelta de vaquillas’ de Llefià no s’han d’equiparar a les curses de braus, prohibides a Catalunya, i lamenten que sigui aquesta una qüestió que “s’utilitzi políticament”.

   

  ICV-EUiA: “La festa no respecta els drets animals”

   

  ICV-EUiA considera que es tracta d’una festa que no respecta els drets dels animals i que divideix la societat i genera polèmica. “No té sentit mantenir-la sabent que l’AVV del Gran Sol estaria d’acord en deixar de celebrar la festa si l’Ajuntament es compromet a programar un espectacle cultural central de festes al parc del Gran Sol”.