Més de 180.000 veïns cridats a votar 139 projectes per repartir 14 milions d’inversions

    0
    30
    PIM -1.JPG

    11/11/2016 – El proper dilluns s'obre el procés de votació per decidir quines seran les actuacions del mandat.

    El govern de Dolors Sabater afronta a partir del proper dilluns el que probablement serà el repte més cabdal del mandat. La participació i l'obertura dels pressupostos municipals era una de les promeses de l'executiu de Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA, i la màxima expressió d'aquesta voluntat tindrà lloc entre el 14 i el 27 de novembre. Es tracta de la votació per escollir de quina forma s'han de repartir 14 milions de la segona fase del pressupost d'inversions del mandat, el que suposa un 45% del total; la més gran de tots els municipis d'Espanya, assegura el govern.

     

    Dels 14 milions, vuit estan destinats a projectes globals de ciutat i els sis restants es distribuiran entre els sis districtes de la ciutat, en funció de la població, l'extensió i els indicadors socials, amb un mínim de 800.000 i un màxim d'1,2 milions per a cada zona. Recordem que la passada primavera es va endegar la primera fase d'aquest procés, en la que la ciutadania va poder fer propostes d'obres i iniciatives a desenvolupar. Entre idees del Consistori i dels propis veïns, es van recollir un total de 500 propostes que, durant l'estiu, els tècnics municipals han hagut de validar.

     

    Després del procés de selecció i de descartar aquelles inviables, la llista s'ha reduït a 139: 46 projectes de ciutat; 20 al districte 1; 25 al districte 2; 18 al districte 3; 13 al districte 4; 9 al districte 5 i 9 al districte 6.

     

    Tot i que el pressupost global no està tancar, de moment el procés de participació ha suposat un cost proper als 100.000 euros. La fase inicial del PIM i el PAM va representar una inversió de 45.000 euros, i les votacions, fins al dia d'avui, 32.000. Des de Participació expliquen que el disseny de la web i el desenvolupament del programari és propi de l'Ajuntament, i ja hi ha altres municipis interessats.

     

    Com votar?

     

    Estan cridades a votar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Badalona, el que suposa un cens d'unes 180.000 persones. La votació es realitzarà a través de la pàgina web decidim.badalona.cat. Tothom que hi vulgui dir la seva, haurà d'aportar el seu número d'identitat i un telèfon mòbil, on rebrà un missatge amb un codi que servirà posteriorment per poder votar.

     

    Punts de votació i entitats col·laboradores

     

    La ciutadania podrà participar a través dels seus ordinadors, dispositius mòbils i tablets, però l'Ajuntament posarà recursos a disposició d'aquelles persones que no tinguin accés a la tecnologia. Els centres cívics, oficines de districte i edificis municipals en general seran punts oficials on el personal municipal assessorarà veïns i veïnes sobre de quina manera votar als ordinadors d'aquells equipaments.

     

    Al marge de les dependències municipals, l'Ajuntament ha establit vincles de col·laboració, de moment, amb més d'una cinquantena d'entitats de tota la ciutat. Les diferents associacions esdevindran també punts de votació, agents dinamitzadors o fonts d'informació per ajudar a fer difusió del procés participatiu.

     

    Punts de votació a peu de carrer en el 'superdissabte'

     

    El govern ha volgut fer una aposta molt forta per a aconseguir una participació de votants que sustenti i faci legítim el procés estrella del mandat, encara que sigui una prova tant experimental que des de Participació no s'atreveixin a donar una xifra acceptable. Recordem que, el procés participatiu del pressupost de 2016, quan es va votar el destí de 500.000 euros, va comptar amb més de 3.000 persones.

     

    En qualsevol cas, i per assegurar-se un alt nivell, la votació sortirà al carrer i distribuirà set punts de votació a enclavaments amb una alta afluència de públic el dissabte 19 de novembre. La plaça de la Vila, el Màgic, Pompeu Fabra o la plaça Trafalgar seran alguns dels llocs on hi haurà estands amb informació, plafons, gràfics i ordinadors a través dels quals votar. Estaran acompanyats de treballadors municipals que guiaran en el procés.