REPORTATGE l SOS Mercat Torner: paradistes demanen solucions d’urgència pel mal estat de l’edifici

  0
  28

  El govern municipal s’ha compromès a iniciar els tràmits per la remodelació dels mercats Maignon, Torner i de Llefià

   

  Aquest dilluns, ERC portava al Ple de l’Ajuntament de Badalona un dels problemes que fa dècades que arrossega la ciutat: el deteriorament dels mercats de Badalona. El govern municipal s’ha compromès a iniciar els tràmits per la remodelació dels mercats Maignon, Torner i de Llefià. Albiol ha fixat el primer trimestre de 2024 com a termini per presentar el projecte de remodelació dels mercats. Els paradistes, però, no acaben de creure-s’ho.
  En els darrers anys, els mercats municipals de Badalona han patit un deteriorament alarmant per la falta d’inversions en el manteniment dels edificis. Un dels mercats on aquest deteriorament ha estat més important ha estat el Mercat Torner, també conegut com a Plaça Nova.

  Segons explica ERC en el mateix Ple, l’any 2022 el govern local va impulsar un Pla de Xoc de 2M€ per començar a revertir la situació. La partida va ser finançada de forma parcial amb 1.250.000€ dels quals 240.000€ van correspondre al Mercat Torner. També hi ha una subvenció de l’Àrea Metropolitana (AMB) que es va destinar, d’una banda, a adequar els punts de llum dels encants i, de l’altra, a la remodelació del Mercat Torner.

  “Ens fa vergonya ensenyar l’estat en la que estan algunes parts de l’edifici”

  L’estat deplorable de l’edifici Malgrat l’estructura de l’edifici no està en mal estat, hi ha goteres a diversos punts. Una de les goteres està a sobre el quadre elèctric de la instal·lació. La presidenta del  Mercat Torner, Olga Viltró, explica que les portes d’accés al mercat es troben en molt mal estat. “Ja han caigut recentment dues persones per culpa del mal estat de l’entrada”. Demanen actuacions urgents en els propers mesos, perquè actualment es troben en una situació límit. “Tenim nous paradistes interessats en algunes parades, però ens fa vergonya ensenyar l’estat en el que estan algunes parts de l’edifici.”

   

  El projecte de remodelació

  El projecte inclou la reparació de les cornises, les goteres, la construcció d’un lavabo per a persones amb diversitat funcional, la remodelació de les portes d’accés laterals i la instal·lació de vidres a la cúpula de l’edifici. A la zona de parades buides si adequaria una gran plaça que ajudaria a fer activitats per dinamitzar el mercat. Els paradistes afectats per aquests canvis se’ls va oferir escollir una nova ubicació.

  En paral·lel s’unificaria les parades existents al costat del carrer Torner. Això permetria millorar la imatge del mercat i és un pas previ indispensable per buscar un operador que faci una remodelació integral del mercat. Un operador que es va acordar amb els paradistes que no seria un supermercat.

   

  El futur dels mercats

  La brutícia, les goteres i les parades buides han substituït una època més esplendorosa que el mercat estava ple d’activitat i badalonins i badalonines que hi anaven a comprar. Amb els anys, aquells temps on el mercat era un dels centres neuràlgics de la ciutat ja queden lluny. La faltade clientela és evident i dos paradistes més pleguen aquest gener. En un paisatge desolador els botiguers de tota la vida aguanten com poden mentre van veient
  que les llums de les parades del costat es van apagant. Busquen alguna manera de canviar la tendència negativa per aconseguir que es deixin d’apagar llums i evitar la foscor definitiva. Però quina és la solució?

  Entre les solucions que plantegen per reactivar el mercat, n’hi ha que entrin botigues de serveis com ara sabateries, higiene o mobiliari, les quals es podrien realimentar. “Malgrat el perfil de persones que ve són persones grans que coneixem de tota la vida, també trobem joves que volen un producte millor que el que hi ha als ‘súpers’.”

  Paradistes acusen l’Ajuntament de donar facilitats als supermercats durant anys, mentre oblidaven als mercats de sempre

  En un món on l’alimentació saludable es troba en boca de tots, els mercats han de saber donar als seus productes el valor diferencial de qualitat que tenen respecte als grans supermercats. Badalona ha de redescobrir els seus mercats, crear un clima de confiança entre les noves generacions i els que es troben darrere el taulell. Des del Torner reivindiquen la figura dels mercats:

  “Si vas a un supermercat i els expliques el que t’ha passat aquest matí, m’agradaria veure que et contesten. El tracte que donem és diferent” bromeja la presidenta del Mercat Torner, Olga Viltró. Culpen l’Ajuntament de rebre amb els braços oberts als supermercats, mentre oblidaven als mercats de sempre. Ara, des del Torner, estan pendents d’una reunió que ha de tenir l’Ajuntament aquesta setmana amb un possible operador.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí