Badalona denuncia un possible frau de 12,8 milions en el servei de neteja i recollida de residus

  0
  628793de-84f9-40c7-9e67-6d6920a2e1ce.jpg

  21/11/2016 – El govern ha fet públic un informe que analitza l'adjudicació entre 2010 i finals de 2015, en mans de Fomento de Construccions y Contratas.

   

  Fomento de Construccions y Contratas podria haver arribat a defraudar més de 12 milions d'euros de la contracta de neteja viària i recollida de residus a Badalona. L'Ajuntament ha fet públic aquest dilluns el resultat d'una auditoria que va encarregar a finals de 2015 i que ha analitzat el període comprés entre l'inici de l'adjudicació, el maig de 2010, i el desembre del passat any. El Consistori ha portat el resultat d'aquest informe, elaborat per l'expert Jordi Colomé, a la Fiscalia perquè prengui les mesures corresponents.

   

   

  El regidor d'Espais Públics, Francesc Duran, ha explicat que les possibles irregularitats es divideixen en cinc blocs principals. El més voluminós és la facturació “no conforme a plecs ni lleis de contractes del sector públic”, que hauria suposat 4,5 milions euros. També s'haurien cobrat serveis que posteriorment no es van fer efectius, per valor de 3,5 milions, i s'haurien incrementat els preus unitaris als cobraments, en comparació amb els que es van presentar a l'oferta, amb una variació de 1,6 milions.

   

   

  D'altra banda, l'auditoria encarregada pel Consistori desprén que FCC hauria infradimensionat el servei; és a dir, hauria presentat una oferta que no seria suficient per complir les condicions del plec i, en conseqüència, posteriorment va cobrar més serveis fora del contracte inicial, tot i que, per exemple, el nombre de contenidors és un 5% menor i la producció de residus ha caigut un 20% els darrers anys, assegura l'administració. Per últim, haurien cobrat 300.000 euros per cobrar diverses vegades un mateix cost.

   

   

  La notícia ha esclatat pocs dies després que Barcelona anunciés un posssible frau de 800.000 euros en el seu contracte de neteja, també prestat per FCC. L'alcaldessa Dolors Sabater ha indicat que ja han contactat amb Barcelona per compartir impressions, així com amb Sabadell.

   

   

  Francesc Duran assegura que el desmantellament del departament que es va produir durant el mandat del PP ha impedit que aquest contracte es pugui haver controlat de manera més estricta. Explica que el nombre d'inspectors de la regidoria ha disminuït de vuit a dos.

   

   

  De moment, el govern no ha volgut anticipar cap acció més enllà d'una investigació interna per tal de poder engegar les mesures per redreçar el rumb d'aquest situació i protegir el servei municipal. També pretenen "revertir el desmantellament del departament a nivell de recursos tècnics" per assegurar el control de les adjudicacions. Pel que fa a l'empresa, l'alcaldessa avança que es reuniran amb els responsables i demanaran explicacions. No volen anticipar si el contracte, en vigor fins al 2020, es veurà afectat.

   

   

  El contracte de neteja i recollida de residus va començar el 2010 i té vigència fins al 2020, i el pressupost anual és d'uns 20 milions d'euros, el més voluminós amb el que compta el Consistori.