Can Ruti torna a ser pioner: un sensor de monitoratge remot del cor permet reduir l’ingrés de pacients amb insuficiència cardíaca

    0
    49

    L’Hospital Germans Trias està liderant al sud d’Europa la implantació d’un sensor de monitoratge remot del cor en pacients amb insuficiència cardíaca. Ho fa des de fa cinc anys, quan va ser pioner en implantar-ne el primer en un pacient que, fins llavors, havia hagut d’ingressar fins a tres vegades per descompensacions.

    Precisament detectar els signes previs a una descompensació, canviar el tractament i evitar l’ingrés hospitalari són les potencialitats d’aquest dispositiu, amb què els cardiòlegs fan un seguiment diari i a distància de l’activitat del cor dels pacients. Així, poden detectar a temps real canvis en la pressió del flux sanguini en l’artèria pulmonar, un símptoma d’empitjorament de la funció del cor.

    Ara, cinc anys després de la col·locació d’aquest primer sensor -conegut amb el nom de CardioMEMS- un estudi aporta dades que confirmen la seva utilitat a mitjà i llarg termini. Per exemple, el nombre d’ingressos d’aquests pacients s’ha reduït dràsticament des que són portadors del dispositiu. A més, el risc d’hospitalització després de l’implantació del CardioMEMS s’ha reduït gairebé un  80%.

    Tenint en compte que la mostra de l’estudi és de 43 pacients, aquesta disminució de les hospitalitzacions –amb el conseqüent estalvi de recursos pel sistema sanitari- és estadísticament significativa, quelcom que cobra rellevància en ser encara una tècnica molt novedosa i poc implantada al sud d’Europa. En aquest sentit el dispositiu ja ha estat validat en dos assajos clínics multicèntrics internacionals, amb resultats molt positius, demostrant una disminució d’hospitalitzacions per insuficiència cardíaca de gairebé el 50%.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí